kratke vesti

BITI NA DIJETI NE ZNAČI BITI GLADAN

Ishrana | 9. novembar 2016. u 11:15h | Autor: pronadji meru

Malo ko se raduje dijeti, naročito oni koji su već iskusili i isprobali neke od bezbrojnih “magičnih” recepata za gubljenje kilograma koji zabranjuju ugljene hidrate ili masti ili namirnice životinjskog porekla ili namirnice crvene boje ili jelo posle osam ili jelo utorkom i petkom.

BITI NA DIJETI NE ZNAČI BITI GLADAN
Ishrana
0

Popularne dijete i restriktivni režimi ishrane često tim raznim zabranama komplikuju priču bez potrebe. Gubljenje kilograma je jednostavna matematika: unosite manje kalorija nego što potrošite. Ako trošite 2000 kalorija dnevno, unesite 1500 i gubićete kilogram na dve nedelje, što je najzdravija dinamika mršavljenja.

“Dijeta” pre svega znači “režim ishrane”, dakle određeni skup principa kojih se pridržavamo da bismo postigli ono što nam stručnjaci kažu da je zdrava težina za našu visinu, godine i način života (dakle, ne ono što sami umislimo da je prava težina za nas). To naravno nekada mora da znači umerenost, ali ne znači apsolutnu zabranu za neku vrstu namirnica, osim eventualno u slučaju kada vam od toga direktno zavisi zdravlje.


Biti na dijeti takođe nikako ne znači da morate da budete stalno gladni, iako postoji to uvreženo mišljenje da ako nisi gladan na dijeti, nešto ne radiš kako treba. Američki nutricionista Sintija Sas nas podseća da za gubljenje težine uopšte nije potrebno stalno biti gladan. “Normalno je da osećate blagu glad tri do četiri puta dnevno, u vreme kada biste inače jeli. Jedan zdrav, izbalansiran obrok bi morao da vas zasiti na tri do pet sati, posle čega se glad vraća, što je signal da je vreme da telo natoči gorivo”.


U svakom slučaju, zdrava osoba koja želi da izgubi kilograme ne treba da unosi manje od 1200 kalorija na dan. Koliki je tačno vaš preporučeni dnevni unos kalorija da biste izgubili težinu zavisi od nekoliko faktora kao što su pol, težina i visina, a ti faktori zajednički definišu vaš bazalni metabolizam tj. to koliko vaše telo dnevno troši kalorija. 

Povezane vesti

 • 3 BANANE SVAKI DAN!
  Ishrana
  0
  13. decembar 2018.

  3 BANANE SVAKI DAN!

  Jedite svaki dan po tri banane i unecete oko 1500 mg kalijuma, ali osim toga banane osiguravaju niz zdravstvenih prednosti.opširnije

Ukupno komentara (0)

  Trenutno nema komentara za ovu vest.

Ostavi komentar

Vaš email neće biti objavljen. Molimo Vas da popunite sva polja označena sa *