kratke vesti

Zašto se Italijani ne goje iako žive u zemlji paste i pice?

Ishrana | 4. oktobar 2016. u 12:22h | Autor: Huffington Post

Italijani su poznati kao najveći svetski gurmani, ali je u njihovoj zemlji gojaznost daleko manje rasprostranjena, nego u ostatku Evrope i Americi.

Zašto se Italijani ne goje iako žive u zemlji paste i pice?
Ishrana
0

Kako se Italijani ne goje, uprkos tome što žive u zemlji testenina i pice?

Mnoge studije su pokazale da je mediteranska ishrana idealna za dugovečnost, dobro zdravlje i sprečavanje gojaznosti, ali se u nju ne ubraja brza hrana koju mi obično nazivamo italijanskom, iako s tamošnjom tradicionalnom kuhinjom nema mnogo veze.

Italijani najviše uživaju u povrću, voću, ribi i morskim plodovima, mahunarkama, živinskom mesu, integralnim žitaricama, maslinovom ulju, crvenom vinu i siru, a konzumiraju vrlo malo crvenog mesa.

Obično dan započinju manjim doručkom sa kafom sa ili bez mleka, zajedno sa “cornetto”-m (keksom) ili žitaricama.

Ručak varira od regije do regije i od porodice do porodice, ali se uglavnom sastoji od dva jela – salate i sendviča ili manjeg tanjira testenine praćenog komadom piletine, ribe ili povrća.

U Italiji retko broje kalorije, jer jedu dok se ne zasite. Oni vode i aktivan način života i sasvim je uobičajeno prošetati posle porodičnog ručka ili večere.

Oni ne preteruju sa masnoćama, pa čak ni sa maslinovim uljem, kog inače intenzivno koriste u kuhinji.

Ukus dodaju i balzamiko sirćetom, kao i svežim začinima.

U Toskani su mahunarke najzastupljenija namirnica, pa su “pasta e fagioli” (testenina sa pasuljem) i “ribollita” supa najpopularnija jela.

Na jugu se najviše jedu artičoke, sveža riba, sveže začinsko bilje, limun, kapar, a pasta se služi sa vrlo malo maslinovog ulja ili sa povrćem i paradajz sosom, ali uvek u malim porcijama.

Povezane vesti

 • 3 BANANE SVAKI DAN!
  Ishrana
  1
  13. decembar 2018.

  3 BANANE SVAKI DAN!

  Jedite svaki dan po tri banane i unecete oko 1500 mg kalijuma, ali osim toga banane osiguravaju niz zdravstvenih prednosti.opširnije

Ukupno komentara (0)

  Trenutno nema komentara za ovu vest.

Ostavi komentar

Vaš email neće biti objavljen. Molimo Vas da popunite sva polja označena sa *