kratke vesti

Misteriozna upala pluća odnosi živote!

Svet | 17. januar 2020. u 11:05h | Autor: NV

Virusna upala pluća u Kini počinje da odnosi živote, a prenesena je i u okolne zemlje, prenose kineske zdravstvene vlasti.

Misteriozna upala pluća odnosi živote!
Svet
0

Novi virus isti kao SARS teški akutni respiratorni sindrom, koji je 2002. i 2003. odneo 650 života u kontinentalnoj Kini i Hong Kongu. Muškarac, star 69 godina, umro je sada u Vuhanu, u kome je prošlog meseca bolest prvi put otkrivena. Njegovo zdravstveno stanje pogoršalo se nakon pet dana, praćeno akutnom upalom srčanog mišića, nenormalnim radom bubrega i zastojem rada više organa. 


Kako prenose njihovi mediji u Kini je trenutno najmanje 41 osoba obolela od ovog virusa, a među njima je petoro u teškom stanju.


Istragom kineskih zdravstvenih vlasti utvrđeno je da su neki pacijenti prodavali na pijaci u Vuhanu, gde se nude, pre svega, riba i plodovi mora. Gradske vlasti potvrđuju da su uzorci uzeti sa te tržnice bili pozitivni na novi soj korona virusa. Na pijaci u Vuhanu, osim ribe, prodavane su i druge žive životinje, ko što su ptice, zečevi i zmije. Ta informacija upućuje na mogućnost da se virus mogao preneti na ljude sa životinja, isto kao što je slučaj sa SARS-om. Takođe, dva slučaja iste bolesti otkrivena su na Tajlandu i u Japanu, čije vlasti tvrde da su pacijenti pre hospitalizacije boravili u Vuhanu, navode agencije. 

Povezane vesti

Ukupno komentara (0)

    Trenutno nema komentara za ovu vest.

Ostavi komentar

Vaš email neće biti objavljen. Molimo Vas da popunite sva polja označena sa *