kratke vesti

Nema ništa od Volkswagenove fabrike u Turskoj

Svet | 16. oktobar 2019. u 18:35h | Autor: NV

Planovi o izgradnji nove VW fabrike u Turskoj su propali.

Nema ništa od Volkswagenove fabrike u Turskoj
Svet
0

Vw je planirao da investira milijardu evra u izgradnju novog proizvodnog pogona u Manisi kod Izmira. Plan je bio da od 2022. godine s proizvodnih linija ove fabrike silazi do 300.000 automobila godišnje.


Zbog agresije na Siriju koja je u toku projekat je na putu da propadne. Po različitim izveštajima medija, VW preispituje odluku i za sada ne želi da stavi potpis na ugovor.


Portparol nemačkog koncerna je izjavio da je sve bilo u završnoj fazi planiranja, ali da je razvoj događaja na severu Sirije izazvao veliku zabrinutost. Odluku o odlaganju izgradnje nove fabrike je doneo obor Volswagena AG.


Prema njihovim planovima, u fabrici kraj Izmira je trebalo da se proizvode VW Passat i Škoda Superb, namenjeni za izvoz u istočnu Evropu. Dobar deo proizvodnje je trebalo da ide i kupcima u Turskoj, dok bi fabrika zaposlila 4.000 ljudi.


Izgradnja je trebalo da započne do kraja 2020. godine, dok bi proizvodnja startovala 2022.


Naravno, odluka Volkswagena nije naišla na topao prijem autokrate Erdogana. Turski predsednik ograničava slobodu izražavanja, kao i pravo na demonstracije. Pozatvarao je opozicione političare i odlučio se na vojnu invaziju na Siriju, tako da ovakav sled događaja ne treba da čudi.


Volkswagen se do sada suprotstavljao onima koji su kritikovali mogućnost da Turska pristupi Evropskoj uniji, a kandidat je, kao što znamo, već dugi niz godina. Volfsburg je svoj stav opravdavao time da je Turska razvijena tržišna ekonomija i da pretpostavlja da i dalje može rasti.


Međutim, u okruženju u kojem SAD nameću sankcije Turskoj, Nemačka i druge evropske zemlje više ne žele da isporučuju naoružanje svom NATO partneru, a Turska očigledno krši međunarodno pravo s invazijom na Siriju. Da li su se to odjednom u Volfsburgu pojavile skrupule ili je razlog druge prirode, još uvek ne znamo.


Imidž Volkswagena, koji je već narušen dizelgejtom, mogao bi ponovo da bude narušen ulaganjem u zemlju koja ljudska prava ne shvata baš ozbiljno, i koja je odgovorna za nove oružane sukobe u Siriji. Sigurno je da su se Nemcima ponovo u glavi pojavile slike izbegličkih kolona s Bliskog Istoka.


Po nemačkim medijima, VW će se u osnovi držati svojih planova i čekati dalji tok vojne eskalacije. Ipak, ubijanje civila nije stvar koju bilo koja kompanija želi da ima u svom portfoliju.

Povezane vesti

Ukupno komentara (0)

    Trenutno nema komentara za ovu vest.

Ostavi komentar

Vaš email neće biti objavljen. Molimo Vas da popunite sva polja označena sa *