kratke vesti

SNP: Nenad Popović jednoglasno izabran za predsednika

Politika | 8. decembar 2019. u 18:16h | Autor: NV

Srpska narodna partija - SNP na današnjioj stranačkoj skupštini u Beogradu za svog predsednika ponovo je izabrala Nenada Popović, osnivača stranke i ministra za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Srbije.

SNP: Nenad Popović jednoglasno izabran za predsednika
Politika
0

SNP je izabrala i 40 članova Glavnog odbora, a glasanje je prvi put sprovedeno elektronskim putem.


U govoru posle izbora za predsednika SNP-a, Popović je kazao da su osnovne ideološke vrednosti narodnjaka sloboda i nezavisnost srpske države, jake i nezavisne institucije, slobodni mediji, svojina i ljudska prava. 


Popović je naglasio značaj poštovanja i odbrane Srpske pravoslavne crkve, očuvanje tradicionalne porodice, kao i čuvanje i negovanje srpskog jezika.


Kako je istakao, "nema odbrane srpskih nacionalnih interesa i jake Srbije, bez jake ekonomije".  Zato je podjednako važno da razvijamo Srbiju kao zemlju znanja i inovacija i promovišemo naš najvažniji resurs, a to su mladi i obrazovani inženjeri, koji svakodnevno dokazuju da je Srbija zemlja velikih mogućnosti i potencijala da bude uspešna, moderna, visoko razvijena i bogata kazao je Popović. Kako je rekao SNP  sve zalaže za čvrstu odbranu svakog metra teritorije Srbije, a pre svega "našeg svetog Kosova", i poručio da je Kosovo Srbija.


Kosovo nema cenu i ne postoji ništa zbog čega bi se mi odrekli i metra naše svete zemlje - kazao je Popović i dodao da je kompromis s kosovskim Albancima moguć samo u okviru Ustava i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.


Popović je istakao i da Srbija danas nema većeg prijatelja i saveznika u odbrani svojih državnih i nacionalnih interesa od Rusije.


Da nije bilo Rusije i predsednika (Vladimira) Putina, Kosovo bi odavno bilo nezavisno, a Srbi bi bili proglašeni za genocidan narod naveo je on.


Dodao je da se SNP zalaže i da Srbija ostane vojno neutralna država i ocenio da se nikada neće zaboraviti NATO agresija 1999.


"Narodnjaci pružaju podršku i zaštitu Republici Srpskoj i svakom Srbinu u regionu, kao i svojim sunarodnicima u Crnoj Gori", koji, kako navodi Popović, trpe progon i identitetski genocid od strane aktuelnog režima.


Srpska narodna partija se posebno zalaže za razvoj inovacione politike i primenu novih tehnologija, dodao je ministar za inovacije.


U našem društvu smo otvorili teme veštačke inteligencije, robotike, industrije 4.0, Interneta stvari, s našim kineskim partnerima u Borči, na Dunavskom koridoru, pokrećemo izgradnju najvećeg tehnološkog parka u ovom delu Evrope - rekao je Popović i podsetio da se u saradnji s Rusijom posle 30 godina pauze obnavljaju kapaciteti u oblasti primene nuklearne energije u mirnodopske svrhe.


Lider narodnjaka najavio je da SNP odmah posle skupštine kreće u pripremu za izbore i dodao da će ta partija o načinu izlaska na izbore i nastavku saradnje prvo razgovarati sa svojim koalicionim partnerima iz Srpske napredne stranke.


Skupštinu SNP-a pozdravio je potpredsednik Srpske napredne stranke (SNS) i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević koji je poželeo da ove dve stranke nastave da se zajednički bore za snažnu Srbiju, jer im je "zajednički imenitelj večna otadžbina Srbija".


U ime Srba iz region-a, predsednik Srpske demokratske stranke i ministar u Savetu ministara Bosne i Hercegovine Mirko Šarović poželeo je SNP-u da zajedno sa drugima gradi jaku, demokratsku i modernu Srbiju, "jer naša deca imaju pravo da svoje snove sanjaju u svojoj zemlji".


Član predsedništva Jedinstvene Rusije i predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Srbijom u gornjem domu Ruske Dume, Svetu Federacije, Valerij Rjazanskij naglasio je dobar razvoj prijateljskih odnosa i saradnje dve države, čemu doprinose i odlični odnosi lidera.


On je istakao da Rusija čvrsto opredeljena da se rešenje za Kosovo mora naći u okviru rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, a pritiske da se sve zemlje Balkana uključe u NATO ocenio je kao destruktivnu, a podržao je i proces povlačenja priznanja Kosova od niza zemalja.


Skupštinu je pozdravio predsednik Demokratske omladinske zajednice Evrope - DEMIK Havijer Hurtado Miram koji je poručio da je "Katalonija deo Španije a Kosovo - Srbija" i dodao da to ne treba da bude samo za Španiju nego za sve evropske zemlje.


Član Lige i poslanik u italijanskom parlamentu Vito Komenčini rekao je da sa zadovoljstvom očekuje ulazak Srbije u Evropsku uniju kako bi zajedno vratili "svetlost evropskoj civilizaciji".


Povezane vesti

Ukupno komentara (0)

    Trenutno nema komentara za ovu vest.

Ostavi komentar

Vaš email neće biti objavljen. Molimo Vas da popunite sva polja označena sa *