kratke vesti

Vučić, Zaev i Rama prave mali šengen!

Politika | 10. oktobar 2019. u 15:02h | Autor: NV

U Novom Sadu danas je održana triletara između Srbije, Albanije i Severne Makedonije. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić domaćin je premijerima dve zemlje Zoranu Zaevu i Ediju Rami na sastanku čija je glavna tema bolje povezivanje tržišta u regionu i predlog srpskog predsednika o uspostavljanju "malog Šengena".

Vučić, Zaev i Rama prave mali šengen!
Politika
0

Samit je trajao oko dva sata, nakon čega je počelo obraćanje medijima trojice zvaničnika.


Trebalo bi danas da bude potpisana deklaracija o namerama.


Zaev i Rama juče su doputovali u Srbiju, sa sinoć su sa domaćnima, Vučićem i premijerkom Srbije Anom Brnabić prošetali novosadskim ulicama.


Ovom prilikom Vučić je poručio da za naše tri zemlje, ali i za ostale, ovaj susret znači mnogo.


"Srećan sam što smo počeli da brinemo o sebi i što ne moramo da imamo tutora, da mozemo ovako, uz muziku u Novom Sadu, da se dogovaramo za bolju budućost za naše radnike, naše seljeke, pre svega za mlade ljude da ostaju u našim zemljama", naveo je on.


Vučić, Rama i Zaev su o sastanku već neformalno razgovarali tokom Generalne skupštine UN u Njujorku u septembru, a srpski predsednik je tada najavio da će u Novom Sadu biti konkretizovani planovi o povezivanju tržišta u regionu, odnosno o stvaranju "malog Šengena".


Namera je i da se ode korak napred u odnosu na CEFTA sporazum, koji je doveden u pitanje nakon što je Priština uvela takse na robu iz centralne Srbije i BiH.


Dosadašnja iskustva su, naime, pokazala da kamioni sa robom na granicim prelazima izmedu zemalja regiona čekaju duže od 20 sati.


Ekonomisti ocenjuju da bi uspostavljanjem "malog Šengena" na Zapadnom Balkanu kompanije iz celog regiona dobile veće regionalno, zajednicko tržište sa gotovo 20 miliona potrošača.


Inicijativu su pozdravile regionalne komore svih zemalja Zapadnog Balkana, koje okupljaju više od 350.000 kompanija.

Povezane vesti

Ukupno komentara (0)

    Trenutno nema komentara za ovu vest.

Ostavi komentar

Vaš email neće biti objavljen. Molimo Vas da popunite sva polja označena sa *