kratke vesti

Predsednik Vučić posle sastanka sa Pompeom: Srbija može da računa na podršku SAD povodom ukidanja taksi i nastavka dijaloga!

Politika | 20. avgust 2019. u 19:53h | Autor: NV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Njujorku sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom.

Predsednik Vučić posle sastanka sa Pompeom: Srbija može da računa na podršku SAD povodom ukidanja taksi i nastavka dijaloga!
Politika
0

Nakon sastanka predsednik Vučić je poručio da Srbija može da računa na američku podršku kada je reč o ukidanju taksi i nastavku dijaloga Beograda i Prištine. 


"Dugo smo razgovarali o svemu, želeo je da čuje šta Srbija misli pre svega o rešavanju kosovskog problema. Čini mi se da sam na najkraći i najjednostavniji način rekao stav Srbije", napisao je na Instagramu predsednik Srbije Aleksandar Vučić.


Zamolio je, kako kaže, američku administraciju da pokuša, iako je to i do sada činila, da još snažnije utiče na kosovsko metohijske Albance da ukinu takse koju su nametnuli Srbiji pre godinu dana: "I po tom pitanju nema sumnje da imamo njihovu podršku, jer oni, kao i mi, smatraju da je važno da se nastavi dijalog izmedju Beograda i Prištine".


Pompeo se takođe oglasio na svom Tviter nalogu i naveo da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem imao produktivan sastanak o dijalogu Beograda i Prištine i pristupanju Srbije EU. 

"Produktivan ručak sa srpskim predsednikom povodom dijaloga Kosovo-Srbija i put Srbije prema EU. Normalizacija odnosa sa Kosovom će učvrstiti stabilnost i prosperitet Srbije, Zapadnog Balkana i transatlantske zajednice", napisao je američki državni sekretar uz fotografiju susreta.

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić imaće i niz drugih sastanaka tokom boravka u Sjedinjenim Državama, a glavna tema svih biće Kosovo. 


On će tražiti zaštitu za srpski narod na Kosovu i Metohiji i za srpske svetinje, ali pre svega insistiraće u razgovoru s Pompeom da SAD izvrše pritisak na vlast u Prištini da ukine takse na robu iz Srbije. On će poslati jasnu poruku sagovorniku da bez toga nema povratka za pregovarački sto.


Vučić će tražiti balansirani i fer pristup rešavanju kosovskometohijske krize. Posle ove posete stvari će biti mnogo jasnije kada je u pitanju pogled na budućnost Srbije, posebno u smislu američke politike prema Kosovu i Metohiji.

Povezane vesti

Ukupno komentara (0)

    Trenutno nema komentara za ovu vest.

Ostavi komentar

Vaš email neće biti objavljen. Molimo Vas da popunite sva polja označena sa *