kratke vesti

Predsednik Vučić na aerodromu Batajnica! Prezentacija helikoptera Mi-35, H-145M i Mi-17

Ekskluziva | 7. decembar 2019. u 09:25h | Autor: NV Marko Stankovic

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje danas na Batajnici prezentaciji novih helikoptera, kojima je opremljena Vojska Srbije.

Predsednik Vučić na aerodromu Batajnica! Prezentacija helikoptera Mi-35, H-145M i Mi-17
Ekskluziva
0

Prezentacija helikoptera Mi-35, H-145M i Mi-17 počela je u 10 časova na aerodromu "Pukovnik Milenko Pavlović" u Batajnici. Podsećanja radi, četiri nova helikoptera Mi-35M, koje još zovu i "leteće tvrđave", a koje je Srbija kupila od Rusije, stigla su u našu zemlju na aerodrom "Pukovnik Milenko Pavlović" u Batajnici i pre predviđenog roka.


Rusija ih je isporučila dva dana pre sastanka Vučića i predsednika Rusije Vladimira Putina, iako je ranije bilo najavljeno da će novi helikopteri stići tek u prvom kvartalu 2020. godine.


U pitanju je tip helikoptera koji do sada nije bio u jedinicama Vojske Srbije, a helikoptere je isporučila ruska kompanija "Rostvertol" iz Rostova na Donu.


Helikopter Mi-35M je nastao na bazi ruskog borbenog helikoptera Mi-24VM "krokodil" i predstavnik je sovjetske koncepcije jurišnog borbenog helikoptera.


On je snažno naoružan helikopter, koji se više oslanja na veliku brzinu, nego na svoje manevarske sposobnosti.


Visoke borbene karakteristike ogledaju se i u maksimalnoj brzini od 310 kilometara na čas i operativnoj visini od 5.400 metara, kao i doletu do 460 kilometara, a sa dopunskim rezervoarima goriva to može da bude i do 1.085 kilometara.


Srbiji su u oktobru, stigla još tri nova ruska helikoptera Mi-17-V5 za RV i PVO Vojske Srbije, tako da je našoj zemlji isporučeno ukupno pet tih vojno-transportnih helikoptera.


Od pet helikoptera, dva su bila dopremljena Srbiji 2016. godine za RV i PVO. 


Povezane vesti

Ukupno komentara (0)

    Trenutno nema komentara za ovu vest.

Ostavi komentar

Vaš email neće biti objavljen. Molimo Vas da popunite sva polja označena sa *