kratke vesti

Večeras nas čeka kiša meteora: Pronađite idealno mesto zamislite želju i gledajte u nebo

Ekskluziva | 12. avgust 2019. u 18:48h | Autor: NV

Najbolji uslovi za posmatranje meteorske kiše biće od 22:00 h do jutra!

Večeras nas čeka kiša meteora: Pronađite idealno mesto zamislite želju i gledajte u nebo
Ekskluziva
0

Večeras nas čeka kiša meteora. Padavina neće biti, a noć će biti topla. Idealno da pronađete neko lepo mesto van grada, daleko od svetiljki koje kvare nebo i posmatrate meteore koji paraju nebo.


Ako budete imali sreće, možete videti i više od 10 zvezda padalica, pa nemojte štedeti želje.


Meteorski roj Perseida ove godine će, prema prognozama, maksimum aktivnosti imati u noći između 12. i 13. avgusta kada će moći da se vidi 10 do 15 sjajnih meteora na sat. Posmatranje meteorske kiše ove godine će ometati Mesec, koji će u to vreme biti skoro pun.


Najbolji uslovi za posmatranje meteorske kiše biće između 22 sata do jutra, a kako očima treba oko pola sata da se priviknu na mrak, budite strpljivi...


Prosečna aktivnost Perseida je od 50 do 100 meteora na sat u uslovima dobre tame kada nema Meseca, a za posmatranje treba pronaći mesto što dalje od izvora svetla i svetlosnog zagađenja.


Matično telo Perseida je kometa 109P/Swift-Tuttle, radijant, odnosno ishodišna tačka na nebu je Sazvežđe Persej. Maksimalna aktivnost je između 10. i 13. avgusta, a maksimalni broj meteora je od 80 do 100 u satu.

Povezane vesti

Ukupno komentara (0)

    Trenutno nema komentara za ovu vest.

Ostavi komentar

Vaš email neće biti objavljen. Molimo Vas da popunite sva polja označena sa *