kratke vesti

Večeras nas čeka kiša meteora: Pronađite idealno mesto zamislite želju i gledajte u nebo

Ekskluziva | 12. avgust 2019. u 18:48h | Autor: NV

Najbolji uslovi za posmatranje meteorske kiše biće od 22:00 h do jutra!

Večeras nas čeka kiša meteora: Pronađite idealno mesto zamislite želju i gledajte u nebo
Ekskluziva
0

Večeras nas čeka kiša meteora. Padavina neće biti, a noć će biti topla. Idealno da pronađete neko lepo mesto van grada, daleko od svetiljki koje kvare nebo i posmatrate meteore koji paraju nebo.


Ako budete imali sreće, možete videti i više od 10 zvezda padalica, pa nemojte štedeti želje.


Meteorski roj Perseida ove godine će, prema prognozama, maksimum aktivnosti imati u noći između 12. i 13. avgusta kada će moći da se vidi 10 do 15 sjajnih meteora na sat. Posmatranje meteorske kiše ove godine će ometati Mesec, koji će u to vreme biti skoro pun.


Najbolji uslovi za posmatranje meteorske kiše biće između 22 sata do jutra, a kako očima treba oko pola sata da se priviknu na mrak, budite strpljivi...


Prosečna aktivnost Perseida je od 50 do 100 meteora na sat u uslovima dobre tame kada nema Meseca, a za posmatranje treba pronaći mesto što dalje od izvora svetla i svetlosnog zagađenja.


Matično telo Perseida je kometa 109P/Swift-Tuttle, radijant, odnosno ishodišna tačka na nebu je Sazvežđe Persej. Maksimalna aktivnost je između 10. i 13. avgusta, a maksimalni broj meteora je od 80 do 100 u satu.

Povezane vesti

 • Brus: Osuđen Jutka!
  Društvo
  0
  16. oktobar 2019.

  Brus: Osuđen Jutka!

  Bivši predsednik Opštine Brus Milutin Jeličić Jutka osuđen je na uslovnu kaznu od osam meseci zatvora sa rokom provere …opširnije

Ukupno komentara (0)

  Trenutno nema komentara za ovu vest.

Ostavi komentar

Vaš email neće biti objavljen. Molimo Vas da popunite sva polja označena sa *