kratke vesti

Večeras se nebo otvara Večeras je Bogojavljanje!

Društvo | 18. januar 2021. u 13:42h | Autor: NV

Danas je Krstovdan, dan kada posti svako ko je kršten. To je i dan kada su mnogi ljudi u godinama po Isusovom uzdizanju na nebo bivali kršteni, te mu otuda i naziv Bogojavljenska noć.

Večeras se nebo otvara Večeras je Bogojavljanje!
Društvo

Večeras tačno u ponoć, narodno je verovanje, nebo je darežljivo prema budnima. Ko ne zaspi, ako izađe u na prelazu iz jednog dana u drugi i možda se baš njemu nebo otvori. Zato je tradicija da se u Bogojavljenjskoj noći poželi želja "jer će se i ostvariti". Bogojavljenje se obeležava 19. januara i to je nepokretni praznik, ne menja se iz godine u godinu. Prema hrišćanskoj tradiciji, Hristos je, kada je napunio 30 godina, došao na reku Jordan kako bi ga krstio Sveti Jovan. Vernici se, na Bogojavljenje, pozdravljaju rečima "Hristos se javi" a otpozdravljaju sa "Vaistinu se javi". Na Bogojavljenje je Jovan Krstitelj krstio tridesetogodišnjeg Isusa Hrista, triput ga potopivši u vodu reke Jordana. Po svršetku obreda, sa neba je sleteo golub i spustio se na glavu Isusovu, a začuo se i glas (Boga) koji je rekao: "Ovo je moj sin ljubljeni, koji je po mojoj volji", čime su se po prvi put otkrile Sveta Trojica: Otac Bog, Sin Isus i Sveti duh u liku goluba. Pošto se Bog obratio i otkrio da je Isus njegov sin, Srbi su razvili tradicionalni bogojavljenski pozdrav koji glasi Bog se javi, odnosno Hristos se javi.

Povezane vesti

 • Povratak Trampa!
  Svet
  20. februar 2021.

  Povratak Trampa!

  Da se u ovom trenutku održe unutarstranački izbori, Donald Tramp bi bio jasni favorit za republikanskog kandidata za predsednika …opširnije

Ukupno komentara ()

  Trenutno nema komentara za ovu vest.

Ostavi komentar

Vaš email neće biti objavljen. Molimo Vas da popunite sva polja označena sa *