kratke vesti

Do kraja nedelje protiv korone vakciniše se 11.000 ljudi

Društvo | 5. januar 2021. u 07:13h | Autor: NV

Od danas kreće imunizacija zdravstvenih radnika, kojima u prvoj turi sleduje 1.200 doza vakcine „sputnjik V“, kao i 5.000 „Fajzerove“, čijih će još 5.000 vakcina primiti i korisnici staračkih domova.

Do kraja nedelje protiv korone vakciniše se 11.000 ljudi
Društvo

Do kraja nedelje biće vakcinisano oko 11.000 zdravstvenih radnika i korisnika gerontoloških centara. Već danas 1.200 doza ruske vakcine „sputnjik V“ ide u četiri klinička centra, a 10.000 doza vakcine „Fajzer-Bajonteka“ biće podeljeno zdravstvenim radnicima i gerontološkim centrima, najavio je juče za Kurir državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek, koji je i predsednik Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju.On je kazao da će ruska vakcina biti raspoređena u četiri klinička centra. Po 300 doza „sputnjika V“ danas će biti dato Kliničkom centru Srbije, KC Vojvodine, KC Niš i KC Kragujevac za vakcinaciju prioritetnih grupa zdravstvenih radnika, kreće se od intenzivnih nega kovid bolnica. Po 5.000 doza „Fajzer-Bajontekove“ vakcine ide zdravstvenim radnicima širom Srbije, a 5.000 doza u gerontološke centre i ustanove socijalne zaštite. Ove nedelje vakcinacija će biti svakim danom, osim na Božić, uključujući i vikend - objasnio je Đerlek, koji je naveo da je „Fajzerovih“ 19.500 doza juče stiglo u Srbiju. Srbija trenutno ima ukupno 2.400 doza ruske vakcine „sputnjik V“, a trebalo bi da sve bude utrošeno do kraja nedelje. - Očekujemo da nam jave da li ćemo u drugoj polovini januara dobiti još doza „sputnjika V“, kojima se nadamo. Premijerka je rekla da ćemo u januaru imati milion doza i da će to biti kineske i ruske vakcine. Proizvođač „Sinovak“ još nije ništa poslao u Agenciju za lekove i medicinska sredstva Srbije, gde se obavljaju provera i odobravanje vakcina. Očekujemo da to bude u narednih desetak dana rekao je Đerlek i dodao da je u prvoj fazi u planu vakcinacija oko 720.000 ljudi, a osim zdravstvenih radnika, koji idu po prioritetima u sedam grupa, počev od intenzivnih nega kovid bolnica, preko prijemno-trijažnih centara i kovid ambulanti, tu su i korisnici gerontoloških centara i ustanove socijalne zaštite, zatim stariji od 75 godina, građani od 64. do 74. godine koji imaju udružene bolesti.

Povezane vesti

 • Povratak Trampa!
  Svet
  20. februar 2021.

  Povratak Trampa!

  Da se u ovom trenutku održe unutarstranački izbori, Donald Tramp bi bio jasni favorit za republikanskog kandidata za predsednika …opširnije

Ukupno komentara ()

  Trenutno nema komentara za ovu vest.

Ostavi komentar

Vaš email neće biti objavljen. Molimo Vas da popunite sva polja označena sa *