kratke vesti

Srećan Osmi mart!

Društvo | 8. mart 2015. u 11:43h | Autor: Nove vesti

Drage dame predlažemo vam da predahnete jer je danas vaš dan!

Srećan Osmi mart!
Društvo

Žene zaposlene u proizvodnji obuće i tekstila 8. marta u Njujorku krenule u demonstracije i napravile veliki korak napred za sve žene u budućnosti.


Nakon što je policija rasterala demonstrantkinje one su dva meseca kasnije osnovale svoj sindikat, a organizovana okupljanja su se na taj datum održavala i narednih godina. Najpoznatiji je bio onaj 1908. godine kada je na ulicama preko 15 hiljada žena zahtevalo bolje uslove rada, pravo glasa i bolje plate.


U Kopenhagenu je održana Druga konferencija žena socijalista, na inicijativu nemačke revolucionarke Klare Cetkin. Na ovoj konferenciji je ustanovljen praznik Dan žena u znak sećanja na demonstracije američkih žena u Čikagu 8. marta 1909. Već sledeće godine Međunarodni dan žena proslavilo je više od milion ljudi. Prva proslava Dana žena u Srbiji održana je 1914.

Mnoge dame kažu kako bi volele da se o njima vodi računa tokom cele godine, a ne samo na današnji dan, pa vam mi to i želimo - da vam svaki dan bude osmi mart!

Srećan Dan žena vam želi redakcija Nove vesti!

Povezane vesti

 • Gorivo poskupljuje!
  Ekonomija
  15. jul 2020.

  Gorivo poskupljuje!

  Gorivo u našoj zemlji počelo je da poskupljuje. U odnosu na prethodni mesec litar je skuplji za 7 dinara, a u narednom …opširnije

Ukupno komentara ()

  Trenutno nema komentara za ovu vest.

Ostavi komentar

Vaš email neće biti objavljen. Molimo Vas da popunite sva polja označena sa *