kratke vesti

Rusiji zabranjeno učešće naredne četiri godine na svim velikim sportskim događajima

Svet | 9. decembar 2019. u 17:26h | Autor: NV

VADA je Rusiji zabranila učešće naredne četiri godine na svim velikim sportskim događajima zbog korišćenja nedozvoljenih sredstava!

Rusiji zabranjeno učešće naredne četiri godine na svim velikim sportskim događajima
Svet
0

To znači da Rusi neće moći da se takmniče ni na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020, ni na Svetskom prvenstvu u fudbalu dve godine posle.


Sa druge strane, individualnim sportistima je ostavljena mogućnost da pojedinačno, svako od njih, dokazuje da nije bio deo toga a ako im se dozvoli učešće to će biti pod neutralnom zastavom.


Rusija ima 21 dan za žalbu na ovu odluku, a ako ne bude zadovoljna rešenjem, može da se žali Sudu za sportsku arbitražu u Lozani, gradu u kome je VADA i donela odluku o suspenziji. Rusija je nedavno, u želji da se njenim sportistima više nigde ne bude zabranjeno da se nadmeću zbog navodnog "državnog potpomaganja dopinga", poslala određena dokumenta na tu temu, ali je onda optužena od Međunarodnog olimpijskog komiteta da se u tim papirima ne nalaze "ni potpuni, ni sasvim tačni podaci".


"Ovakva vrsta obmane predstavlja napad na kredibilitet sporta i svojevrsna je uvreda za sportski pokret širom sveta. MOK ostaje pri odluci da bi krivci trebalo da budu kažnjeni na najgrublji mogući način zbog ozbiljnosti kršenja strogih pravila", navodi se u prošlonedeljnom saopštenju Međunarodnog olimpijskog komiteta.


VADA je na sastanku Izvršnog komiteta u Lozani, jednoglasno donela odluku o četvorogodišnjoj suspenziji Rusije.


"Želeli smo da uvedemo sankcije koje ne mogu da se ublaže. To dugujemo 'čistim' sportistima, zato su sankcije su morale da budu najjače moguće", izjavila je Linda Heleland, potpredsednica VADA. Ukupno 168 ruskih sportista takmičilo se pod neutralnom zastavom na Zimskim olimpijskim igrama 2018. godine, nakon što je ta zemlja dobila prve sankcije slične ovima posle Igara 2014. godine, kada je bila domaćin u Sočiju. Rusima bilo je zabranjeno da se pod svojom zastavom takmiče u atletici od 2015. godine, ali sada je prvi put širokim spektrom obuhvaćen sport sa svim svojim granama, kao i najveća svetska takmičenja.


Povezane vesti

Ukupno komentara (0)

    Trenutno nema komentara za ovu vest.

Ostavi komentar

Vaš email neće biti objavljen. Molimo Vas da popunite sva polja označena sa *