kratke vesti

U Minhenu žene smeju da se sunčaju toples!

Zanimljivosti | 30. jun 2019. u 18:47h | Autor: NV

Incident na reci Izar u Minhenu postao je politički slučaj. Redari su tražili da se žene kupaju i sunčaju sa grudnjacima, što je izazvalo pobunu. Pravilnik je promenjen – i ženama i muškarcima dovoljne su kupaće gaćice.

U Minhenu žene smeju da se sunčaju toples!
Zanimljivosti
0

Zapravo, još sedamdesetih ili osamdesetih nikome u Nemačkoj ne bi palo na pamet da se osvrne na žene koje se kupaju i sunčaju topless, dakle bez grudnjaka. Posebno je Minhen bio poznat jer u Engleskom vrtu u samom centru grada odavno postoji „nudistički kutak“, na veliko zaprepašćenje pre svega turista sa druge strane Atlantika. 


Ali vremena su se promenila. Tek što su konačno izumrli protesti zbog „nemoralnosti“ koja je počela još u doba studentskih protesta šezdesetih, sve se više širi novi „moral“ gde su obnažene ženske grudi opet „skandal“.


To su okusile i kupačice na obalama minhenske reke Izar prošlog vikenda. Obalu uz park u samom centru grada su „pročešljali“ redari jedne službe bezbednosti i oštro ih upozorili na zabranu kupanja bez odeće izvan određenih područja. Istinu za volju, nudističkih plaža ima i uzduž reke Izar, ali da li je toples isto što i go?


E, sad ću ga baš skinuti!


Moralistička akcija se pretvorila u javni protest: u znak solidarnosti je, kako kažu svedoci, barem dvadesetak drugih žena skinulo svoje grudnjake, a i muškarci su se upustili u raspravu sa pet „nabildovanih“ redara.


Oni su pak shvatili da se njihova akcija „zaštite javnog reda“ pretvorila u nešto drugo pa su pozvali policiju. I policajci su onda insistirali da žene obuku svoje grudnjake, ali to nipošto nije kraj ove priče.


Jer tek što je vikend prošao, grupa Zelenih u gradskom veću Minhena je dostavila upit kabinetu gradonačelnika koji tradicionalno u ovom gradu dolazi iz redova Socijaldemokrata. Trenutno je to Diter Rajter.


Najpre traže od njega da ispita čitav slučaj, a osim toga žele da znaju „šta tačno znače komunalne odredbe o kupaćim kostimima u područjima gde nije dopušteno kupanje potpuno bez odeće?“


Političko minsko polje


Postoji li tu diskriminacija žena? „Za mene nije dosledno da muškarci smeju da se sunčaju toples, ali ne i žene“, kaže Dominik Krauze, jedan od Zelenih. U suprotnom bi i muškarci morali da prekriju bradavice, a Krauze kaže da bi to bilo ludo. 


Već u sredu se oglasio i konzervativni bavarski CSU i u hitnom postupku kroz skupštinu grada želi da uvede novi „Pravilnik o odeći za kupanje pokrajinskog glavnog grada Minhena“ u kojem želi da spase što se još spasiti može. Prema njihovom predlogu odeća za kupanje „mora potpuno pokrivati primarne polne organe“ – ma što to onda značilo u modnom smislu.


Problem je i što su privatni redari koji su krenuli u bitku protiv golotinje – na 35 stepeni u hladu – zapravo u službi grada. Gradsko povereništvo za građevinarstvo je potvrdilo da angažuje takve službe između maja i septembra, ali ukazuje da je njihov zadatak da paze da građani ne bacaju otpatke u prirodu ili ne raspaljuju roštilj izvan mesta koja su zato predviđena.

Povezane vesti

 • Danas je Sveti Stefan letnji!
  Zanimljivosti
  2
  15. avgust 2019.

  Danas je Sveti Stefan letnji!

  Neke porodice u našem kraju proslavljaju ovaj dan kao svoju krsnu slavu, u drugim krajevima se drže zavetine i nose litije.opširnije

Ukupno komentara (0)

  Trenutno nema komentara za ovu vest.

Ostavi komentar

Vaš email neće biti objavljen. Molimo Vas da popunite sva polja označena sa *