kratke vesti

Da li vas vaš telefon prisluškuje

Tehnologija | 15. avgust 2019. u 15:46h | Autor: NV

Da li vam se desilo da sa nekim razgovarate o kupovini nečega, da bi vam nešto kasnije na društvenim mrežama iskočile reklame baš tih proizvoda. U tom trenutku ste se sigurno zapitali da li vas vaš telefon možda prisluškuje!

Da li vas vaš telefon prisluškuje
Tehnologija
0

Sajtovi društvenih medija za koje mislite da vas prisluškuju poriču špijuniranje zvuka. Detetktivi sa Reddit-a, s druge strane, ubeđeni su da tehnološki giganti u Silicijumskoj dolini prate naše pokrete i reči. Fejsbuk ne mora da izvodi tehnička čuda da bi vas ciljao slabim signalima, jer ima mnogo boljih načina za to. Jedna od tih metoda je Fejsbuk piksel tehnologija koju je Martinez stvorio tokom svog angažmana na sajtu. U osnovi, kada odete na jedan od miliona sajtova sa kojima je povezan i Facebook Pixel, on gleda šta radite i prijavljuje te informacije na Facebook. Može se videti koliko dugo se zadržavate na određenoj veb stranici, da li nešto kupujete, da li ste stavili nešto u vašu korpu i odlučili da to ipak ne kupite. To je kao kamera za internet nadzor. 


Fejsbuk i Instagram, koji je u vlasništvu Fejsbuka takođe omogućava oglašivačima da oglašavaju određene proizvode ljudima koji su ili kupili ili pokazali interes za taj proizvod. Poslednja studija iz 2018. nije pronašla dokaze da aplikacija neočekivano aktivira mikrofon ili šalje audio signal kada to nije zatraženo. Postoji mnogo drugih načina za praćenje u svakodnevnom životu koji ne uključuju kameru ili mikrofon vašeg telefona, a koji trećoj strani daje isto tako sveobuhvatan pogled na vas i vaša interesovanja i podatke.

Povezane vesti

Ukupno komentara (0)

    Trenutno nema komentara za ovu vest.

Ostavi komentar

Vaš email neće biti objavljen. Molimo Vas da popunite sva polja označena sa *