kratke vesti

Da li biste IKADA posetili ovakav MUZEJ?!

Umetnost | 28. februar 2015. u 12:31h | Autor:

U Berlinu je danas otvoren muzej kontroverznog nemačkog anatoma Gintera fon Hagensa u kom su izložena ljudska tela bez kože kako bi se prikazala sva njihova kompleksnost.

Da li biste IKADA posetili ovakav MUZEJ?!
Umetnost


Posetioci muzeja, koji se nalazi na trgu Aleksanderplac, preko puta televizijskog tornja, mogu da razgledaju leševe u koje su ubrizgani silikon i smola u tzv. procesu "plastifikacije".

Nazvan "dr Smrt", fon Hagens je sa svojom izložbom "Razotkrivanje tela" obišao svet. Neobični spektakl, koji je pre tri godine gostovao i u Srbiji, privukao je blizu 40 miliona posetilaca.

Kako prenosi Rojters, na 1.200 kvadratnih metara izloženo je u raznim pozama dvadeset "odranih" tela sa jasno vidljivim mišićima, organima, venama i kostima. Fon Hagensova supruga Andželina Vali, koja je, takođe, učestvovala u postavljanju izložbe, rekla je da se posetiocima muzeja pruža prilika da steknu nova saznanja o svom telu.

"Nakon što su videli izložbu, neki ljudi su izjavili da više nikada neće uzimati svoje telo zdravo za gotovo", kazala je ona, dodavši da je istraživanje, sprovedeno šest meseci nakon putujuće izložbe "Razotkrivanje tela", pokazalo da je devet odsto posetilaca odustalo od pušenja, 23 odsto je počelo da se bavi nekom fizičkom aktivnošću, a 30 odsto prihvatilo zdravije navike u ishrani.

Povezane vesti

Ukupno komentara ()

    Trenutno nema komentara za ovu vest.

Ostavi komentar

Vaš email neće biti objavljen. Molimo Vas da popunite sva polja označena sa *