kratke vesti

KAKAV BLAM: Pogledajte šta se nalazi na skoro svakoj strani SRPSKOG UDŽBENIKA!

Knjiga | 28. februar 2015. u 12:27h | Autor: 24 sata

Svi udžbenici iz istorije za sva četiri razreda gimnazije imaju neverovatnu pravopisnu grešku gotovo na svakoj strani - rimski broj sa tačkom. Profesori i autori udžbenika smatraju da je to najverovatnije propust dizajnera knjiga, a u Ministartvu prosvete naglašavaju da se to dešava.

KAKAV BLAM: Pogledajte šta se nalazi na skoro svakoj strani SRPSKOG UDŽBENIKA!
Knjiga

Čak i u sadržaj na prvoj strani svih udžbenika iz istorije za gimnazijalce može se naći ova greška pa su tako sva poglavlja označena rimskim brojem sa tačkom. Što je još gore, rimski brojevi sa tačkom su upadljivo veliki i obojeni.

Kad je počeo austrijsko-turski rat?

Učenici treće godine društvenog smera uočili su grešku u knjizi iz istorije mimo oznaka za poglavlja. - Učenici su na jednoj strani na dva mesta primetili da je autor napisao kako je Austrijsko-turski rat trajao od 1737. - 1739. godine da bi na drugoj strani stajalo da je taj rat počeo 1736. godine što ih je, najblaže rečeno, zbunilo - kaže Markov.
- Kada imate tako veliku grešku pred nosom obično je ne primećujete. Zato sam svi učenicima na početku godine dao jedan trik zadatak i obećao im da će dobiti peticu svako ko otkrije veliku grešku u knjizi. Gotovo svi su čitali tekst i pokušavali da nađu istorijsku grešku, ali niko nije primetio rimski broj sa tačkom. Kada sam im otkrio to svi su smejali i rekli “pa to smo učili još od prvog do četvrtog razreda osnovne škole” - priča Aleksandar Markov, profesor istorije u Osmoj gimnaziji i dodaje da je greška nedopustiva, a da su za nju verovatno odgovorni dizajneri udžbenika.
I autor dve od ukupno četiri knjiga iz istorije Radoš Ljušić deli takvo mišljenje.

- Sigurno nisam stavio rimske brojeve sa tačkom, a mogu da pitam dizajnera zašto je to uradio. Znate, živimo u takvom vremenu da se više ne zna koja reč se piše velikim slovom, a kamoli kako se piše rimski broj. Ako je to jedina greška u mojim knjigama ja sam srećan - kaže Ljušić.
Sve sporne udžbenike iz istorije odobrili su 2012. i 2013. godine Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja i Ministarstvo prosvete. U Zavodu ističu da je te udženike analizirala komisija koju je formiralo pređašnje rukovodstvo.

- Komisija daje stručnu ocenu udžbenika i za to je plaćena. Sada se komisija bira na tenderu, a pre dve-tri godine to nije bio slučaj. Zavod daje kompletnu ocenu udžbenika koji ne može da se koristi dok Ministarstvo prosvete ne izda rešenje - objašnjavaju u Zavodu.
U Ministarstvu prosvete odbacuju bilo kakvu odgovornost.
- Mi samo radimo administrativni deo posla, a Zavod stručni deo. Ne mislite valjda da ministar lista svaku knjigu pre nego što stavi potpis na njeno rešenje. Događaju se takve greške - kažu u ovom ministarstvu i dodaju da bi novi Zakon o udžbenicima trebalo da se nađe u skupštini za dve nedelje.

Povezane vesti

Ukupno komentara ()

    Trenutno nema komentara za ovu vest.

Ostavi komentar

Vaš email neće biti objavljen. Molimo Vas da popunite sva polja označena sa *